Internet på arbetsplatsen

by rnn.yqe.

Vilken router ska man välja?

Det säkraste alternativet är i regel att man har en trådburen anslutning till internet, men i vissa fall så kan man behöva trådlös anslutning också. För många så handlar valet av router oftast om att få ordning på wifi-uppkopplingen hemma eller på kontoret. Många gånger så använder man sig av en router som internetleverantören skickade med, förr eller senare brukar dom kunna visa sig bristfälliga. Idag så finns det en rad olika trådlösa enheter i både hem och kontor, datorer, telefoner, paddor och kanske en smart-TV. Har man då en gammal router som kanske inte kan hantera så mycket trafik samtidigt så kan nätet upplevas långsamt trots att man betalar för en bra uppkoppling. Precis som med mycket annat så vill man ju utnyttja det man betalar för, ditt nät är inget undantag.

Räckvidd

Något som alltid är viktigt att tänka på är räckvidd, med sämre kontakt till din router så kommer du se lägre hastigheter. Behöver man en längre räckvidd så bör man välja en router som jobbar på högre frekvenser eftersom det resulterar i längre räckvidder. Det finns även en funktion som kallas beamfoaming. Det är en smart funktion som innebär att din router ser vart din enhet befinner sig och kan koncentrera signalen dit, det kan i sin tur förbättra räckvidden markant. Du bör fortfarande tänka på att, om möjligt, placera routern fritt från direkta hinder som väggar, ett skåp är alltså inte en optimal plats för en router även om det är lockande att gömma den.

Smart fördelning av din bandbredd

På ett ställe med flera personer så har man förmodligen någon gång upplevt att nätet kan upplevas som segt när många är uppkopplade samtidigt. Det finns nu en smart lösning på detta som kallas QoS. Vad betyder då detta? QoS står för Quality of Service, det är en routers förmåga att prioritera vad som är viktigt och inte. Det betyder att du har möjlighet att tala om för routern vad du tycker är viktigast genom att göra några inställningar. Nu kommer routern att se till att det du har prioriterat förblir stabilt även när andra är uppkopplade.