Självpublicering – ett nytt sätt att tänka

by rnn.yqe.

Hur många är det inte som har eller har haft en idé om att skriva en berättelse och ge ut den i bokformat men av olika anledningar inte kunnat gå den traditionella förlagsvägen? Nu finns det helt andra vägar att gå: nämligen självpublicering.

Det är ett sätt att få sin bok utgiven och bestämma över hela processen från författande, tryck och distribution. Det kan bli till ett utmärkt projekt för att lära sig hur mediemarknaden fungerar.

Framförallt blir du tvungen att lära dig marknadsföring. Du måste identifiera vilka dina potentiella läsare är, var de finns och hur du når dem. Det är inte bara fiktion som ges ut i bokformat; du kan även publicera facklitteratur, biografier, rapporter och släktforskningsböcker. I de senare fallen får du räkna med en betydligt mindre spridning men även här är det viktigt att ha kolla på vilka kanaler du kan använda dig av i din marknadsföring. Det finns dock hjälp att få – företag som trycker böcker brukar också kunna hjälpa dig med marknadsföring och distribution. Ett företag som har specialiserat sig på sådana tjänster är www.vulkanmedia.se som har en mängd olika paketlösningar för författare som vill ha kontroll på hela utgivningen.

Att starta ett eget förlag är definitivt möjligt och är faktiskt inte svårt. Ofta erbjuds du färdiga bokpaket som innehåller det du behöver för att få ut din bok i handeln. Du kan välja till och välja ifrån det du inte vill ha hjälp med. Framför allt får du möjlighet att ge ut en riktig bok och precis på det sätt du önskar.

Lyckas du med ditt förlag kan du hjälpa även andra genom att förlägga deras böcker. Det finns de som lyckats överhövan med det till exempel Piratförlaget som startades i protest mot de etablerade förlagen och nu har några av Sveriges mest lästa författare hos sig som Liza Marklund och Henning Mankell. Alla kan naturligtvis inte lyckas så bra, men glädjen i att ha givit ut sin egen bok kan vara en nog så god belöning.