När ny personal ska anställas

by Anna Rönnberg

Alla framgångsrika företag måste någon gång nyanställa. Ofta händer det när en pålitlig anställd vill söka sig vidare eller när verksamheten går riktigt bra och ska expandera. I båda fallen är det lätt att känna sig överväldigad.

En enkel platsannons kan lätt resultera i ett hundratal ansökningshandlingar, där även de bästa kandidaterna ofta är alldeles för många. Hur skall du som chef tänka för att säkerställa en bra rekryteringsprocess?

Tips för att bedöma ansökningar

Du vet antagligen redan vilka kompetenser du söker. Här kan ett CV ge flera ledtrådar; undersök noggrant sökandens formella utbildning och arbetslivserfarenhet, och be gärna om intyg och referenser. Tänk dock på att höga krav kan göra det väldigt svårt att hitta rätt kandidater. Du har säkert också en idé om vilka personliga egenskaper som passar för jobbet, och ett naturligt sätt att undersöka saken på är genom en arbetsintervju. Tyvärr är intervjun allt annat än en naturlig situation, där en nervös kandidat ofta är svår att få grepp om.

Låter detta tidsödande och komplicerat? I så fall kan det vara klokt att få experthjälp. Idag finns exempelvis flera psykologiska verktyg som utvärderar sökandes potential, vilket ger en objektiv bedömning och underlättar en diskriminering utan fördomar. Dessutom kan du vara säker på att både personligheten och kompetensen matchar företagets behov.